Shiatsu massage

Wat is Shiatsu massage therapie?

shiatsu massageShiatsu betekent “vingerdruk”, komt voort uit de traditionele Chinese geneeskunde en heeft zich verder ontwikkeld in Japan. Shiatsu massage is een drukpuntmassage en is te vergelijken met acupunctuur. Daar wordt gewerkt met naalden die op bepaalde punten worden gezet. Bij Shiatsu massage wordt druk gezet met de handen of vingers of andere lichaamsdelen. Een ander verschilpunt met acupunctuur is het fysieke contact. De aanrakingen en de warmte worden ervaren als steun en geven een veilig gevoel.

 

meridians-shiatsuShiatsu massage is ook gebaseerd op het Oosterse principe dat levensenergie stroomt via in de lengterichting lopende meridianen. Het doel is deze stroom te beïnvloeden en het lichaam gezond te houden door het geven van druk langs deze meridianen. Dit gebeurt meestal met de duim of de muis van de hand. Je kunt je kleren gewoon aanhouden, zorg wel voor soepel zittende kleding.

Shiatsu massage bestrijdt geen ziekten, maar stimuleert de zelf genezende krachten in het lichaam op en grijpt zo in op eventuele symptomen. Bovendien werkt shiatsu massage zeer ontspannend en is dus ideaal voor mensen die last hebben van stress, slapeloosheid, hartkloppingen, stramheid en allerlei spanningen.

Shiatsu geven

De Shiatsu massage technieken verschillen sterk van de technieken die in de westerse massagevormen gebruikt worden. Er zijn geen soepele en vloeiende strijkbewegingen en ook geen kneed- en wrijfbewegingen. Er worden in feite slechts twee hoofdtechnieken gebruikt: het uitoefenen van druk en het uitvoeren van rekkingen. Toch is het een dynamische en afwisselende massagevorm.

shiatsu massageDe afwisseling komt er doordat voor het uitoefenen van druk gewerkt wordt met handen, ellebogen, knieën en voeten. Ook de duur en de diepte van de toegepaste druk, en de houdingen waarin de ledematen van de ontvanger geplaatst zijn, zorgen voor variatie. Voor een goede Shiatsu techniek moet men zo ontspannen mogelijk zijn bij het aanwenden van de druk. Dit houdt in dat het lichaamsgewicht op een beheerste en moeiteloze wijze gebruikt moet worden. Ook dienen beide handen in contact te blijven met het lichaam van de ontvanger.

Praktisch

behandelruimteEen shiatsu massage duurt ongeveer een uur, ontvang je het best in gemakkelijk zittende kleding liggend op een futon, een katoenen mat. Het is aan te raden direct voorafgaand aan de massage niet (veel) te eten. …lees verder…

 

 

 

Stoelmassage

touchpro_logo_20081-150x150Weinig tijd of geld voor een shiatsu massage? Bij stoelmassage worden ook shiatsu technieken gebruikt. Het is een korte doch effectieve drukpuntmassage van hoofd, nek, schouders, rug, armen, handen en heupen die zowel ontspant als verfrist en vitaliseert. De massage duurt 15-20 minuten. Kijk hier voor meer info over stoelmassage.